Това ще стане с промяна в контрола, който ще осъществява обществения фонд към болниците. От 2 ноември НЗОК ще следи за заетостта на леглата на ниво лечебно заведение, т. е. за общия брой легла, за които то има сключен договор с касата, а не както досега на ниво отделение и структури.

"Това се отнася и за клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене“ и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене“, посочват от касата.

Това ще позволи на директорите на лечебните заведения за болнична помощ оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ.

НЗОК/РЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите с COVID-19, допълват от здравната каса.