Затворникът заявил пред съда, че слагането на камера и присъствието на служител от охранителния състав е грубо нарушение в неговия живот и на близките му, в нарушение на Европейската конвенция.

Това в общи линии е казусът, наскоро разгледан от Административния съд във Враца. Осъденият А. П. В. явно е бил силно разочарован и се е надявал наградата му да е била „ползване на секс стая за свиждане”. Да, ама не. Пандизчията явно имал остаряла информация за този вид благинка зад решетките. През 2007 г. на лишените от свобода им бе дадено правото, срещу добро поведение, да се порадват на жена си цели 24 часа без камери и надзиратели. Това свиждане беше дело на бившия зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов и бе основен стимул на затворниците да се държат прилично, да имат добро поведение и да участват в социални дейности.

Малко повече от година след като въведе интимното свиждане в пандиза Бонгалов напусна поста си в Министерството на правосъдието. Тогава ексшефът на ГДИН Петър Василев забрани със заповед 24-часовите свиждания. Мотивът му бе, че така се стимулирал развратът, Факт е, че през юни на 2015 г. беше решено пандизчиите да виждат жените и любовниците си за по четири часа без камери и надзиратели. Истинско оживление изригна тогава зад решетките на затворите в страната. Бандитите се надпреварваха да правят добро впечатление на управата на занданите , за да спечелят 4-часовото свиждане.

По делото обаче, за което става дума, е приложена справка от затвора във Враца, в която се посочва, че ищецът изтърпява присъдите при условията на общ режим от 26.03.2014 г., като е разпределен в осма група на 05.04.2016 г. по негова молба. Също така се посочва, че съгласно издадени заповеди на ГДИН №Л-721/29.02.2016 г. и №Л-2577/28.06.2016 г. в заведенията от закрит тип и поправителните домове свиждането се провежда в помещения, оборудвани със системи за видеонаблюдение, като мероприятието протича в присъствието на служители от охраната.

От писмо на началника на затвора във Враца се установява, че осъденият е награден с удължено свиждане за срок от 2 часа, което е проведено на 20.08.2016 г. В стаята за удължено свиждане обаче, са монтирани камери за наблюдение два месеца преди това, непосредствено след получаване на заповедите на ГДИН. Така осъденият се е разминал с упражняването на интимни ласки по време на свиждането.

Разминал се е и с 10-те бона, тъй като съдът основателно е отхвърлил исковата му молба, предявена срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" - София за обезщетение поради претърпени от него неимуществени вреди. В хода на процеса не се доказало по никакъв начин, включително и от показанията на разпитаните по делото свидетели, ищецът да е претърпял конкретни болки и страдания, които да подлежат на оценка и възмездяване по реда на закона.