До 1921 г. учениците са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919 г. на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му “Български земеделски народен съюз”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това, през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината е децата да могат да помагат в прибирането на реколтата.

Началото на септември е начало на учебната година и в много страни около България. В Чехия, Русия и повечето от останалите бивши съветски републики прага на школото прекрачват на 1-и септември.

В Гърция първият учебен ден е в средата на август, но в Италияне бързат - първият звънец бие чак на 1 октомври. В повечето страни в Европа няма точно определена дата, а училищата сами решават - така е във Франция, Германия и Великобритания и други.

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни - сакура. В Страната на изгряващото слънце е прието, че пролетта символизира началото на нов живот, ето защо японците са решили, че по-подходящо време за започване на училищни занятия. Все пак японските ученици почиват през лятото.

В далечна Австралия пък, учебната година започва през февруари.