Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK), хората с хронично бъбречно заболяване трябва да ограничат приема на банани и други храни с високо съдържание на калий, за да предотвратят увреждане на сърцата и бъбреците им.

Състоянието, известно като хиперкалиемия, или твърде много калий в тялото, може да бъде предизвикано от яденето на твърде много банани или други храни с високо съдържание на калий.

Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като например сърдечни проблеми. Макар че едва ли много хора могат да изядат такова количество банани, за да си предизвикат хиперкалиемия, все пак това е нещо, което трябва да се знае.

Ето още здравословни проблеми, които могат да възникнат от яденето на твърде много банани.

Гадене: Калият е полезен за здравето, но прекомерната консумация на калий повишава възможност за неприятни странични ефекти.

Главоболие: Химичните веществафенилетиламин и тирамин, открити в бананите, могат да увеличат притока на кръв към мозъка, което може да причини главоболие. Може да е за предпочитане да избягвате да ядете презрели банани, тъй като нивото на тирамин се повишава с узряването на банана.

Проблеми с храносмилането: Въпреки че консумацията на твърде много фибри може да доведе до проблеми с храносмилането, включително разстроен стомах, гадене, повръщане, подуване на корема и газове, бананите са отличен метод за увеличаване на приема на фибри и поддържането на редовна дефекация.

Скокове на кръвната захар: Диабетиците трябва да приемат добре балансирана диета и от трите макронутриента (протеини, мазнини и въглехидрати). Консумацията на прекомерни количества банани може да наруши този баланс, което да доведе до колебания в кръвната захар.

Увеличаването на теглото: Яденето на твърде много банани може да доведе до напълняване, тъй като те съдържат повече калории и въглехидрати от другите плодове.

Умора: Триптофанът, аминокиселина, открита в бананите, подпомага производството на серотонин, който стимулира съня. Естественият мускулен релаксант магнезий засилва това усещане. Следователно прекомерното угаждане може да доведе до умора и сънливост.

Бананите са приятни и богати на хранителни вещества плодове за повечето здрави хора. Въпреки това, ограничаването на приема им до един или два дневно е препоръчително, тъй като яденето на твърде много банани може да доведе до дефицит на хранителни вещества и качване на тегло. Балансираната диета е от съществено значение за поддържането на добро здраве.

Не е изненадващо, че бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те са често срещан елемент в кухни от цял свят и също така са практични.

Въпреки че са богата на хранителни вещества, здравословна храна, яденето на твърде много банани може да бъде вредно. За да създадете по-хранително балансирана храна, ако обикновено ядете банани за закуска, комбинирайте ги с протеини и здравословни мазнини, като ядки или варено яйце.

Подобно на други здравословни храни, бананите трябва да се консумират умерено и като част от добре балансирана диета.

Източник: nauka.offnews.bg