Според множество изследвания няма рак, който дивите боровинки да не могат да предотвратят, нито позната на човечеството болест, от която дивите боровинки да не могат да предпазят. Този чудодеен плод расте дори и на планината Витоша, но и в почти всички български планини.

Заслепени от полезните му качества, хората все по-често търсят боровинки в магазините, което пък принуди производителите да култивират този иначе див храст, и да започнат масовото производство на боровинки.

Не бъркайте дивите боровинки с техните по-големи култивирани братовчеди, които, макар и да са полезни за здравето ви, не предлагат дори малка част от силата на дивите боровинки!

Естеството на боровинката е да расте в по-кисела почва, която може да бъде намерена предимно по планините и боровите гори. В усилията си да я култивират, производителите добавят изкуствени вкислители към почвата, като с това внасят и излишни за растението торове и препарати.

Разликата между култивираните и дивите боровинки може да бъде оприличена на разликата между месото от домашно отглеждани животни на свободна паша и това от индустриално отглеждани животни, хранени със смески.

В дивите боровинки се съдържат гените на изключително мощен антиоксидантов плод, приспособявали към всички колебания на климата. Заради бързата си приспособимост към околната среда, днес съществуват повече от 100 сорта, които макар да изглеждат еднакво, имат различен генетичен състав, но и все толкова полезни качества - те са въоръжени с десетки разновидности на антиоксиданти, които науката все още не познава, заедно с полифеноли, антоцианини, антоцианидини, диметил ресвератрол и все още неизвестни кофакторни адаптогенни аминокиселини.

Консумацията на диви боровинки е отлична за детоксикация от тежки метали, те са и най-мощният пребиотик във възстановяването на черния дроб.

Източник: БГНЕС