По данни на Националния институт по метеорология и хидрология за днес, 3 юли, е обявен „Оранжев код“ за Северозападна и Северна България, където се очакват значителни валежи от дъжд, силна гръмотевична активност и градушка, с вероятност за повишаване на речните нива и внезапни наводнения.

С оглед на предприемане на превантивни действия, вчера заседава Областния щаб за защита при бедствия, където бяха набелязани мерки и създадена организация за незабавна реакция и информираност на гражданите при евентуални природни бедствия.

Към 12.00 ч. на 3 юли 2017 г., Областният съвет за сигурност обобщи подадената до момента информация. Докладваните водни нива на територията на областта са ниски и няма опасност от разливи на реки. Язовирите в областта разполагат със свободен обем за поемане на допълнителни водни количества. По информация на оперативните дежурни по общини, най-обилни количества дъжд за изминалото денонощие са паднали в Мездра- 91 л/м2, Бяла Слатина – 79 л/м2 , гр. Враца – 72 л/м2 и Борован - 63 л/м2. През нощта са постъпили сигнали и за паднала градушка на територията на общините Роман, Бяла Слатина, Враца и Мездра.

Екипи на Областно пътно управление – Враца провеждат отводнителни процедури и премахват кални маси по пътя преди ферибота на Оряхово, на Люти дол, между селата Враняк и Габаре и отстраняват паднали клони и дървета в община Криводол.

Няма данни за затворени пътища или проблеми по пътната и железопътната инфраструктура.

През изминалото денонощие са получени сигнали за прекъсване на електроснабдяването в 13 населени места от областта. Възстановено е елекроподаването в селата Брусен, Царевец, Старо село, Дърманци, Лик и Ослен Криводол, община Мездра, както и в населените места на община Враца – Баница, Горно Пещене, Косталево, Тишевица и Вировско. Изцяло е възстановено електроснабдяването на територията на градовете Оряхово и Криводол. Шест улици в гр. Роман са с прекъснато електроснабдяване, екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите.

Областният съвет за сигурност извършва денонощен обмен на информация с общинските съвети за сигурност и наблюдава обстановката на територията на областта.