По закон от 15 ноември всички автомобили трябва да са със зимни гуми. Основно ще се следи и за осветителните системи на автомобилите и всичко, касаещо техническата изправност на превозните средства. Акцент ще бъде и поведението на водачите към пешеходците, обяви още Близнаков, цитиран от Dariknews. През предходната акция "Зима" са проверени общо 78 724 превозни средства. В някои случаи водачи, потеглили на път, са спирани за проверка, а автомобилите им са спирани от движение - 426 са тези случаи. Общият брой на констатираните неизправности тогава е бил 3753. "Не е важно колко хора ще глобим, а хората да осъзнаят, че е важно да подсигурят автомобилите си за личната си безопасност и тази на околните", каза още той.

"Условията не са за подценяване, вече има сигнали за заледяване, пътните настилки са студени и предразположени за заледяване, особено сутрешните часове и в планинските проходи", отчете Близнаков.

По закон минималната дълбочина на протектора на гумите е 4 мм, в противен случаи санкциите варират между 50 и 500 лева, в зависимост от характера на неизправността, уточниха от Пътна полиция. "Нека и пешеходците да спазват правилата, не са малко тези нарушения", заяви още Близнаков. По думите му на миналата акция са били глобени 1725 пешеходци.