Проверяващите ще се фокусират върху производството и търговията на традиционните храни за празничната трапеза - агнешко месо, козунаци, яйца, пресни зеленчуци, както и на боите за яйца. БАБХ ще следи за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа, спазване на Системата за управление безопасността на храните, както и за наличие на документи за произход и безопасност.
В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, както и правилното етикетиране на храните.
Тази година на месото ще се поставя здравна маркировка в различни цветове. Тя ще обозначава произхода му в конкретни два цвята - син и червен с мастило за хранителни цели. За месото с български произход здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с различен от български произход маркировката ще е в червен цвят.
Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водената документация от собственика или управителя на пазара.
Източник:news.bg