© Община Видин

Проектът „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Видин“ се осъществява чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г., по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. Бенефициент е Община Видин, а партньори: Енергийна агенция - Пловдив и NORCE Norwegian Research Centre AS.

Цената на подписания договор е общо в размер на 1 999 633,07 лв. без ДДС или 2 399 559,68 лв. с ДДС.

С помощта на проекта сградата на училището ще се превърне от конвенционална във високоефективна, в която значителна част от енергията се доставя от възобновяеми източници. Въвеждането на енергоспестяващи мерки ще намали топлинните загуби по външните ограждащи конструкции.
Ще бъдат изградени фотоволтаична инсталация за покриване на собствените нужди и термопомпено отопление. Това ще позволи над 90 % от използваната енергия да дойде от възобновяеми източници.
По този начин сградата ще достигне енергиен клас А+, с близко до нулевото потребление на енергия - най-модерната и най-иновативна технология.