Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост. За болни, за бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен за духовен подвиг, изискващ себеограничение,

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос. Това е станало сравнително късно - през 12-и век. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Иисус Христос.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември, включително, се консумира единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава консумацията на охлюви, миди и октоподи, които също се приемат за постни храни.

Рождественският пост е по-лек от Великия. През този период се допуска консумация на растителна храна и олио.Разрешава се риба в съботните и неделните дни и на празниците Въведение Богородично (21 ноември), Никулден (6 декември) и Спиридоновден (12 декември).

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

Ето какво се разрешава:

15-22 ноември е период, в който се спазва строг пост. Разрешена е само растителна храна.

23 ноември – 19 декември. В този период е позволено консумирането на вино, риба и морски дарове, но без сряда и петък, когато се спазва строг пост.

20-24 декември – строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.

25 декември – Край на постите. Вече може да се хапва месо и млечни продукти