Фестивалът ще се проведе навръх Деня на Съединението - 6 септември 2019 г. (петък). Той има за цел да опазва, съхранява и популяризира българските фолклорни традиции и обичаи, да спомага за развитието на любителското фолклорно творчество, като предоставя възможност за изява на многобройните любителски колективи, д а представя фолклора, културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области в България.

Във фестивала могат да участие любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/ или словесен и обреден фолклор; индивидуалните изпълнители/ певци представят една песен с времетраене до 3 минути.

Певческите групи/хорове представят две песни с времетраене до 8 минути.

Песните могат да бъдат изпълнени с музикален съпровод на живо или инструментален запис на CD/USB. Допуска се участие без музикален съпровод - акапелно.

Танцовите групи/състави представят танци или композиция с времетраене до 10 минути /композиция или 2 танца/; Танците могат да бъдат изпълнени под съпровод на живо или инструментален запис на CD/ USB.

Трупите, представящи народни обичаи и словесен фолклор - до 15 минути.

За всеки участник се попълва отделна заявка.

XII-ото издание на Фолклорния фестивал "Типченица пее" няма да е с конкурсен характер.

Всички участници във фестивала ще получат грамота за участие. Редът за участие се определя според реда на подаване на подадените заявки.

Организаторите си запазват правото за промени в програмата на фестивала.

Разходите за пътни и нощувки са за сметка на участниците.

Организаторите си запазват правата да фотографират, филмират и записват изпълненията с цел създаване на архив и реклама на фестивала, без да заплащат права и обезщетения.

До 30 август 2019 г. на всички участници ще бъде изпратена програма с часа на изпълнение на посочените телефони или на e-mail;

Заявките се приемат до 25.08.2019 г. на адрес:

31 64 Типченица, община Мездра, област Враца, ул. "7-ми септември” №45; НЧ "Съзнание-1899', e-mail: n4suznanie_tipchenica@abv.bg

GSM: 0886 448 444, Атанаска Петровска