© МнВР

Националният конкурс е за момичета и млади жени между 14 и 25 години с интерес към дипломацията. В него се участва с есе на тема „Аз съм дипломат“ на български език и резюме на есето на английски език или при желание и възможност на френски, немски, испански, както и арабски, италиански, монголски, румънски, словенски, украински, финландски или черногорски език.

Ще бъдат отличени най-убедителните и въздействащи есета от жури в състав - проф. д-р Ингрид Шикова, катедра „Европеистика“, Софийски университет; Кирил Вълчев, генерален директор на БТА и Петър Крайчев, генерален директор „Двустранни отношения“, МВнР.

Победителките в групата на младите жени от 18 до 25 години ще имат възможността да споделят един ден с жена дипломат в представителството на нейната страна в София, а тези в групата на момичетата от 14 до 17 години ще участват в учебно посещение на Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на външните работи.

Есето на български език следва де е до 2 стандартни страници или 800 думи. Резюмето до половин страница или 250 думи.

Есетата и резюметата се приемат в срок до 5 декември на адрес: AmbassadorForOneDay@mfa.bg. Към тях е необходимо да се посочат името на участничката и данни за възрастовата категория на момичетата или на младите жени.

Победителките в двете категории ще бъдат обявени на 8 декември.

“Повече жени във външната политика ще дадат увереност и на други млади момичета да градят кариера в дипломацията. Днес много млади момичета и жени имат нужда от повече доверие в себе си, за да следват мечтите си. Искаме да откроим таланта и силните страни на младите жени, защото те променят към по-добро света около нас”, посочи Мария Габриел при първата среща на министър на външните работи на България с жените дипломати в София, състояла се на 19 октомври т.г. „Целта е млади момичета от цяла България да научат повече за работата в сферата на дипломацията. Важно е с личен опит и пример да вдъхновим повече момичета и жени да поемат по пътя на външната политика и дипломацията“, добави Габриел.

На първо място е важно да има повече жени в политиката и жени на лидерски позиции в международни организации като ООН, каза Габриел през октомври.