Организатор на Месец на рециклирането е сдружение „BG Бъди активен”, а дейностите са част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”. Учебните заведения могат да се включат като попълнятформа за регистрация и ангажират децата и родителите да събират и носят чисти и смачкани бутилки до 3л.

Всяко училище, организирало събиране на пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране, трябва да отчете върнатото количество на пункт за рециклиране с кантарна бележка. Училището, събрало и отчело най-голямо количество, се бори за титлата "Герой на рециклирането" и участва за голямата награда „Шишеяд”. Той ще бъде поставен в двора на спечелилото учебно заведение и по този начин ще ангажира целогодишно деца и родители с темата за разделно събиране и рециклиране.

Организаторите предизвикват участниците да разширят границите на надпреварата и да организират тематичен ден на рециклирането или пък низ от събития, свързани с темата.

Миналата година в инициативата са се включили над 100 учебни заведения, като са организиралиразлични екозанимания - почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване наотпадъчни материали и са събрали над 5 500 кг пластмасови бутилки, които предадоха за рециклиране.

Освен в училищата и градините, "Ден на рециклирането" ще се проведе и в десетки населени места в страната, в които местни общински администрации ще организират инициативи, посветени намаляването на отпадъците и рециклирането. Към тях е отправена специална отворена покана от сдружение "БГ Бъди активен", във връзка с участието им в приятелката надпревара за „Екоотговорна община на България 2024”.Повече за надпреварата може да намерите тук.