Днес площад „България” се превърна в пъстра шевица от различните носии на участниците, които бяха посрещнати от кмета на общината Иван Аспарухов, Яна Нинова - председател на ОбС и Валентин Вълчев – председател на НЧ „Просвета-1925”.

Градоначалникът поздрави гостите и представителите на всички фолклорни групи с „Добре дошли” и официално обяви фестивала за открит. По стара българска традиция участниците бяха посрещнати с хляб и сол, кметът плисна пред тях менче с вода, след което домакин и гости си размениха подаръци, засвидетелстващи приятелство и добронамереност.

Културното събитие започна още в неделя с концерт в двора на ОУ „Васил Кънчов“ в село Моравица, като своеобразно продължение на фестивала „Пей, танцувай, в Моравица лудувай”. .Художественият ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра” – Мирослав Аспарухов отправи приветствие към присъстващите

„Здравейте и добре дошли, жители и гости на село Моравица! Благодаря ви, заедно с вас пишем история. Една история на едно междуконтинентално и международно приятелство. Една история, която проповядва световния мир и доброта, една история, която заедно с вас ще оставим на идните поколения.

Днес и следващите дни община Мездра ще бъде фестивал. Ще бъде най-голямата тъкачница, в която ще изшием най-пъстрия фолклорен килим от културата на пет континента на различни нации. Именно по този начин ние ще запазим духа и мотото на фестивала – „Уважение и толерантност към различните култури””.

Мирослав Аспарухов благодари за подкрепата на община Мездра, на Кметствата и Читалищата и допълни, че заедно ще продължат да шият и плетат шевицата на доброто.

Поздрав към всички отправи и кметът на Моравица – Росен Ценов, който заяви, че е изключително развълнуван и е сигурен, че това, което се случва тук и сега, е за добро, за мир, за справедливост и учи на добро идните поколения.

Празникът на фолклора, добротата и приятелството продължи с изпълненията на танцьорите, певците и музикантите от петте континента.

Тази вечер участниците във фестивала ще изнесат концерт в село Зверино.