По стара българска традиция участниците бяха посрещнати с питка и мед, а кметът на града плисна пред тях менче с вода. За да засвидетелстват приятелството и добронамереността си домакините и гостите си размениха подаръци, традиционни за всяка държава.

"Уважаеми гости, скъпи приятели, добре дошли в България, добре дошли в Мездра!, каза в приветствието си кметът на общината Иван Аспарухов. Благодаря Ви, че уважихте нашата покана да станете част от „Фолклорната магия на Мездра“. Благодаря Ви, че това, което не можем да направим ние, политиците, Вие го правите. За това, че съхранявате традициите на Вашите народи, на Вашите нации, на Вашите цивилизации! Благодаря Ви за тази мисия - на всички Вас. Ние можем да направим магистрали, можем да направим площади, можем да направим инфраструктура, но най-важното е да съхраним духовността на нашите предци. Пожелавам Ви по време на фестивалните дни много слънце, което да не изгаря, много дъжд, който да не мокри. Пожелавам Ви много протегнати ръце, пожелавам Ви много искрящи очи, а Вие знаете, че след тези дни ще останете завинаги в нашите сърца. Благодаря Ви, приятели, приятели за цял живот."

Фестивалът е доказателство, че фолклорът преодолява граници, разстояния и езикови бариери, обединявайки многообразните национални култури и традиции по света.

Фестивалните вечери започнаха с концерт в села Моравица. Днес гостите ще имат изява в село Брусен, а утре в село Зверино от 20:00 часа. Кулминацията на четвъртото издание на „Фолклорната магия на Мездра“ ще бъде на 24 юли в град Мездра, като ще започне с парад в центъра на града от 19:30 ч. и ще завърши с грандиозен галаконцерт на площад България от 20 ч.

Фестивалът е организиран от Ансамбъл „Мездра“, Народно читалище "Просвета – 1925" Мездра и с подкрепата на Община Мездра. Директор на фестивала е Мирослав Аспарухов - Главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ и председател на НЧ „Просвета1925 – Мездра“.