Приемът на молби-декларации за отпускането на целеви средства за отопление, за сезон 2016-2017 година започна на 1-ви юли. Желаещите могат да подават документи в социалните служби по постоянен адрес до края на октомври, съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" във Враца, Мария Търнавска. През изминалия отоплителен сезон 3 263 лица и семейства са подпомогнати в общините Враца и Криводол. Социалните работници са приели и обработили 3 612 молби за целева помощ. Отказите са били предимно заради доход по-голям от диференцираният по наредбата за енергийно подпомагане. Общо за помощ за отопление за двете общини от Социалното министерство са изплатили 1 млн. 632 хиляди лева.
Миглена Георгиева, началник отдел „Социално подпомагане към "ДСП" - Враца обясни, че в молбата задължително се заявява видът на ползваното отопление, топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален абонатен номер. Размерът на еднократната помощ се изплаща на два транша. Тя се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика съобразно промените в цените на електроенергия за битов потребител. Очаква се актуализиране на коефициента по наредбата за енергийно подпомагане, с който се намалява размерът на осъвременените пенсии. До сега той беше 1,269. Предстои до дни този коефициент да стане 1,302, но за това трябва предложението да бъде прието от Министъра на труда и социалната политика и то да бъде обнародвано в Държавен вестник.
Целевата помощ се отпуска за периода от 1 ноември 2016 г. до 31 май 2017 г. – поясниха от социалната институция във Враца.