Даниела Петкова от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване поясни пред БНР: Единствено след като човек е навършил възрастта. Не отчитаме и не влияе върху правото на пенсиониране трудовият стаж така, както е в първият стълб.

Втората пенсия не се плаща автоматично, става след сключване на договор за избор на пенсионния продукт. Пожизнената пенсия е в няколко варианта, от които осигуреният избира. При недостатъчно средства изплащането се разсрочва, а при до 900 лева парите се плащат еднократно. Петкова уточни, ежегодно вторите пенсии се актуализират.

"Актуализацията на пенсиите най-малко веднъж годишно е законов регламент", допълни тя.

Формулата включва постигнатата доходност от средствата на хората, от която се изважда определената техническа лихва.

"Минимум 50 процента от тази разлика, би могла да бъде и сто, задължително се използва за актуализиране на пенсията", посочи още Петкова.

Освен, че пенсията се актуализира, тя може да бъде и преизчислявана, ако пенсионерът продължи да работи и да трупа пари във фонда.

"Всеки човек сам преценява, лично, дали да добави тези новонатрупани пари, след като се е пенсионирал, към фонда за изплащане на пенсии. В такъв случай пенсията се преизчислява", каза Даниела Петкова.