© Наско Цанов

Програмата ще е изцяло българска, като сред заглавията са "Сиво" на Румен Русев, "1999-та" на Александър Милушев, "Добри" на Орлин Милчев и "Книга за хората" на Владислав Лаков.

Зрителите в Кула ще могат да видят и късометражният анимационен филм "Любовни черупки" на Свилен Димитров. Самотен охлюв, изградил собствена реалност, в която да се скрие от външния свят, излиза от черупката си заради друга такава. В нея открива любовта и желание да се справи със страховете си, но именно в техния капан се озовава. Тази поетична анимационна история – колкото за малки, толкова и за големи – се развива в 16 минути, които в последно време впечатляват не само зрителите, но и критиката и гилдията. Двата свята, между които се опитва да живее охлювът, са създадени на базата на изкуство и реален живот – природата е заснета с камера, а върху кадрите чрез 2D и 3D анимации са нарисувани героите. Късометражният анимационен филм "Любовни черупки" – не по-малко самотният остров сред българските анимации, както го определя режисьорът му е с множество отличия.

Предстои едно вълнуващо пътуване до град Кула по покана на сдружение "Северозапазване", за да срещне гостите и жителите на града с най-доброто българско и световно късометражно кино. С тази прожекция Кинематограф утвърждава традицията си да доставя късометражно кино на отдалечени места, както и на забележителности като крепостите Хисарлъка в Кюстендил и "Castra Martis" в Кула.