„Целта на кампанията е през лятната ваканция децата да получат ценни съвети и знания как да общуват помежду си на открито, така че да се справят по-лесно в реална среда и в различни житейски ситуации“, заяви за БТА Мария Шуманска – председател на Общински съвет по наркотични вещества.

Заниманията включват превенция в сферата на зависимостите, теоретични познания за дивите животни и природата, практически занимания и запознаване с начините за оцеляване на открито, а също теоретични и практически умения по риболов и състезания.

„Децата се справят добре, много им е интересно, запалени са и се интересуват от всичко, не само от риболов. Разглеждат, разхождат се. Повечето от тях хващат въдица за първи път и се учат как да боравят с риболовните принадлежности под насоките и надзора на четирима инструктори. Те са от клуба по спортен риболов „Огоста“ и са при децата през цялото време. Децата се запалват по риболова, по това да бъдат в природата и след лагера повече от половината идват да си извадят риболовен билет“, разказа за БТА Ася Тодорова – специалист ловно стопанство към сдружение „Огоста“ – Монтана.

Летните занимания „Синьо лято“ помагат на децата да бъдат по-мотивирани и да развиват своето любопитство, да откриват нови и интересни активности, да създават контакти и приятелства, и всичко това съчетано с незабравими изживявания и приятни емоции, добави Мария Шуманска.