Фестивалът е с конкурсен характер и вече е част от културния живот в селото. Ежегодно под сянката на големите Галишки дървета се строи „мостът между поколенията“ на фолклорните изпълнители от Северозапада.

За първи път се провежда през 2019г., а от 2023 вече е част от Европейската асоциация за фолклорни фестивали. Това дава изключителна възможност за популяризирането на събитието и позволява на класиралите се участници да представят традиционните си изкуства на различни регионални, национални и международни сцени на световното културно многообразие.

Събитието е уникално преживяване за всички участници и зрители, както и за организаторите, чиято мисия е да възродят Галиче, да представят културното наследство на селото, включвайки елементи от сребърно съкровище с позлатени фалери, открито в района, датиращи от II век преди новата ера.

Фестивалът „Данфорови ритми“ носи в себе си магията на местната легенда за Данфоровия горун, която всяка година е емблема на събитието. И до днес мнозина пазят и разказват спомена за красивата дъщеря на Дамян Дафронов – Милка, която спасила величественото дърво, което приютявало и приютява за почивка през знойните летни дни хора и добитък векове наред.

И тази година фестивалът обещава да бъде наситен с много настроение, песни, танци, традиционни местни кулинарни изделия за всички негови гости.