Безспорно сега е сезонът на светлите и леки Pils, радлер и безалкохолни бири, достъпни в различни симфонии от вкусове и аромати. Те предоставят идеална утеха от горещините, предлагайки хармонично съчетание от преживяване за небцето и освежаване. Ние обаче не сме първите, открили тези ефекти от пивото. Най-ранното писмено споменаване на бирата по нашите земи се среща през 5 век пр. н. е. в текстовете на древногръцкия историк Ксенофонт. Неслучайно славянската дума „пиво“ първоначално е означавала всяка напитка, докато стесни значението си до най-популярното днес след водата питие. По данни на НСИ, в типичния бирен сезон между месеците април и септември, потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.

Съвременното производство на пенливата напитка се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, така и на съвременните достижения на науката. Този подход спомага не само за впечатляващото разнообразие от хиляди марки бири, но и за все по-целенасоченото създаване на специални безглутенови бири, пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества. Любопитно е да се припомни, че в края на 80-те години на миналия век у нас българските учени разработват за масова консумация диетично и диабетично пиво, както и бири със специална българска билкова настойка и минерални води.

През последните пет години има над 200 научни публикации за положителния ефект от умерената консумация на бира. Науката разполага с доказателства от голям брой медицински проучвания и клинични изпитвания в тази посока. Така например се натрупват данни, че общото съдържание на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл. Учените са категорични, че тези съединения имат антиоксидантно действие – неутрализират свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно въздействие върху кожата, подобряват метаболизма и пр.

Пивото обаче може да бъде част от здравословния начин на живот, само ако се консумира отговорно, подчертават всеки път от Съюза на пивоварите. ,,Умерена консумация“ при бирата означава до едно стандартно пиво от 500 мл дневно за жените и две за мъжете и то при алкохолно съдържание от 4 до 5 процента. За разлика от потребителите в някои западноевропейски страни българите не предпочитат бирата с висок алкохолен градус. У нас пивото е социално питие, консумира се за удоволствие, за контакти с други хора и почти винаги с мезе, споделят от СПБ.

Според редица лекари, за да бъдат намалени негативните ефекти от прекомерната консумация на бира, се оформя и друг тренд в научноприложните предизвикателства - търсене на все повече технологични решения за създаване на пиво с нискоалкохолно и безалкохолно съдържание. "Задължително условие за този тип бири е да са съхранени функционалните качества на полифенолния състав, а вкусовите им качества да са близки до тези на алкохолсъдържащите аналози. По този начин ще се задоволяват съвременните изисквания, предпочитания и повишения интерес към здравословния начин на живот на милионите фенове на кехлибарената напитка", обяснява известният диетолог проф. д-р Донка Байкова.

Но дори да не мислим в тази посока за бирата, можем да ѝ се наслаждаваме, а както вече споменахме, лятото я прави още по-изкусителна. От наситения карамелен нюанс до специфичната горчива жилка, съвременното пивопроизводство предоставя палитра от вкусове, които въздействат върху сетивата ни, предизвиквайки очакваното усещане за утоляване на жаждата, прохлада и свежест. Богатството на асортименти я прави подходяща за всеки повод и споделяне с приятели. И все пак да не забравяме, че най-приятната консумация е с удоволствие и мярка!


Източник: novini.bg