Празникът бе организиран и осъществен от „Клуб на туристите- ветерани“, които са част от „Туристическо дружество Берковица“, с финансовата подкрепа на Община Берковица. За събитието бяха поканени гости от 20 туристически клуба от цялата страна, които взеха участие в тридневният празник.

Празничната програма започна на 13 август /петък/ от 19.00 часа като събра десетки жители и гости на гр. Берковица. Приветствия към присъстващите отправиха Димитър Христов – Председател на „Клуб на туристите- ветерани“ в град Берковица, Румян Узунов – Председател на „Клуб на туристите- ветерани“ в град Троян и Председател на федерацията на туристите ветерани в България, включваща 65 клуба от страната, и Красимир Статков, Председател на „Туристическо дружество Берковица“.

Съботният ден започна от ранни зори с мероприятия на открито като за целта бяха организирани три маршрута, по които туристите се разходиха сред живописната природа и се насладиха на красивите гледки, които берковският балкан предлага.

Първата група, която се изкачи до връх Голям Ком, потегли в 08.00 часа от хижа Ком- нова. На самия връх бе изнесена беседа на гостите от любителя на планината Илиян Иванов – специалист „Спорт и младежки дейности“ в Община Берковица, запознаваща ги с берковския балкан, природните забележителности в околността, и интересни легенди и предания за берковския балкан, запазили се от уста на уста през вековете до ден днешен.

За втората група бе предвидена разходка до връх Щърковица, с час на тръгване 08.10 часа, като по-късно бе формирана и третата група, която посети местност „Вазов камък“.

В 16.00 часа в хижа Ком- нова бе насрочена среща на всички участници в планинските походи, проведени сутринта, за обмяна на впечатления на чаша планински чай и ароматно кафе.

Празничната Съботна вечеря започна в 19.00 часа с музикална програма, в която взе участие Мъжка певческа група „Мераклийте“ към пенсионерски клуб „Берковски кестен“, град Берковица, и завърши с музикална диджей програма.