Целта на Фолклорния фестивал "Типченица пее" е да съхрани, популяризира и предава на поколенията българското фолклорно наследство, да подтикне към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора и да представи ежегодно пред жителите и гостите на село Типченица културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски области на България. Участие в него могат да вземат певчески групи, хорове, ансамбли и солисти, които изпълняват народни песни, както и танцови групи, състави, ансамбли, клубове за народни хора, които изпълняват автентичен или обработен фолклор.

Съгласно регламента на фестивала, програмата, с която се представят самодейните колективи, трябва да е до 6 минути сценично време, а индивидуалните изпълнители и дуетите - до 3 минути.


Сред участниците в 10-ото юбилейно издание на "Типченица пее” са пет фолклорни групи, народни хорове и танцови състави от общината-домакин - Игнатица, Мездра, Руска Бела, Типченица и Царевец.

На сцената до войнишкия паметник в селото ще се изявят също самодейни читалищни колективи от Боровци (община Берковица), Долно Линево (община Лом), Долно Озирово (община Вършец), Копиловци (община Георги Дамяново), Литаково и Трудовец (община Ботевград), Бърдарски геран (община Бяла Слатина), Добруша и Добролево (община Криводол), Малорад (община Борован), Манастирище (община Хайредин), Оходен (община Враца) и гр. Роман.

Всички участници във феста ще получат грамоти и плакети, осигурени от организаторите.

Фолклорният фестивал "Типченица пее 2017” ще се проведе на 2 септември (събота) от 15:00 часа на площада в центъра на планинското селище. Своеобразна кулминация на събитието ще бъде празничният концерт с участието на Ансамбъл "Мездра” с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов, на правнука на известния майстор на родопската каба гайда Дафо Трендафилов (1919-2010 г.) - Манол Ташков от смолянското село Гела и на народната певица Гергана Чолакова. Културната проява ще завърши с атрактивно огнено шоу.