За предварително опакованите храни за
децата и учениците се изисква опаковката да предпазва съдържанието от
външно замърсяване да не променя органолептичните характеристики на
храната. Друго важно условие, записано в проекта на наредбата, е
недопускането на децата и учениците да се предлагат пресни плодове и
зеленчуци, с остатъчни количества пестициди и химични замърсители над
максимално допустимите стойности, а също така и храни, съдържащи,
съставени или произведени от генетично модифицирани организми или
продукти, обработени с йонизиращи лъчения.
В училищата и детските
градини ще може да се предлагат биохрани, произведени и етикетирани
според съответните стандарти на Евросъюза. Изискването за месото в
храната на децата е да е само от здрави животни в съответствие със
съответните стандарти и наредби, пише още в проекта за наредбата.
Киселото мляко, сиренето и кашкавалът за
малките трябва да са произведени в съответствие с БДС 15:2010. За
млечните продукти, за които все още няма БДС, ще се изисква да са
произведени по технологична документация, съобразена с нормативите за
здравословно хранене, посочени в съответните наредби. За айряна има
специално условие да е получен при хомогенизацията на българско кисело
мляко и питейна вода без добавяне на готварска сол. За яйцата пък е
записано че трябва да са от клас „А“, т. е. за прясна консумация.
На децата и учениците ще се разрешава
предлагането само на краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Няма да
се позволяват храни, съдържащи хидрогенирани и частично хидрогенирани
растителни мазнини или растителни мазнини, за които на етикета не е
посочен видът на преработката им. Пълнозърнестият хляб пък трябва да е
без оцветители. Същото изискване важи и за хлебните, макаронените,
тестените изделия и овесените ядки. Забранява се предлагането на пържени
ядки, а също и на екструдирани храни.
В проектонаредбата е записано още, че стерилизираните продукти от
плодове и зеленчуци, предлагани в детските градини и училищата, не
трябва да съдържат консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители.
Доматено пюре с не по-малко от 22% сухо вещество, като поне 80% от
сухото вещество е от домати. Лютеницата пък трябва да е произведена по
браншови стандарт. Всички доставки на храни в детските градини и
училищата ще могат да се правят само от фирми, регистрирани по Закона за
храните. Изискванията на бъдещата наредба ще се отнасят и за храни,
предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.
• България • Общество / Образование • 778 • 0
Въвеждат строги правила за качество на храните в училищните столове и павилиони
С документ за произход, удостоверяващ
произхода на храната и нейната безопасност, ще трябва да са всички
закуски и други продукти, предлагани в детските заведения, училищните
столове и обектите за търговия на дребно на територията им. Това е
записано в проект на наредба, обнародвана за обществено обсъждане, с
краен срок 7 декември, пише Монитор.