© Фейсбук

Срещата бе организирана от началника на Регионалното управление на образованието във Враца Лорета Колева, с участието на Иван Сълов- областен управител, д-р Орлин Димитро- директор на РЗИ- Враца, д-р Ирена Видинова-заместник-директор на РЗИ- Враца и д-р Костадин Шахов- управител на СБАЛПФЗ –Враца.

Потребността от промяна на нагласите в област Враца е ясно идентифицирана, предвид ниския процент ваксинирани в образователните институции – средно 21 % за училищата и 9 % за детските градини. Не можем да спрем да търсим начини за осигуряване на по-сигурна и безопасна среда за новата учебна година, което минава през увеличаване на ваксинираните педагогически специалисти и непедагогически персонал, подчерта Лорета Колева – началник на РУО – Враца.

Д-р Орлин Димитров – директор на РЗИ – Враца постави важни акценти от наскоро оповестения Национален план за борба с пандемията, а д-р Ирена Видинова запозна присъстващите с основни характеристики на различните видове ваксини и представи отговори на често задавани въпроси.

Д-р Костадин Шахов, когото всички познават като водеща фигура в борбата с COVID-19 в област Враца, апелира към разум и отговорност от страна на работещите в системата на образованието, за да не се стига до критичните ситуации от предишните вълни.

Беше осигурена възможност за въпроси, опасения, коментари, по които участващите медицински специалисти взеха отношение.

До края на месец юли трябва да бъдат проведени срещи в училищата и детските градини със същата насоченост, независимо от отпускарския период. Настоящият летен период е възможно най-благоприятен за ваксиниране на работещите в системата на образованието, за да могат до началото на учебната година да изградят имунитет. В момента в област Враца има всички видове ваксини, а д-р Орлин Димитров се ангажира и с организация на извършването на имунизации на място в образователните институции от екипи на РЗИ при заявено желание от по-голям брой педагогически специалист/служители.

Експертите в Регионално управление на образованието – Враца вярват, че именно чрез ваксинирането ще успеят да създадат сигурна среда и максимално дълъг присъствен процес на образование, обучение и възпитание в училищата и в детските градини през новата учебна година.