Първи на обекта пристигнаха Деян Бенински, собктвеник на строителната фирма-изпълнител "Корект" и Нина Калеева, директор на Дирекция "Строителство и инфраструктура" в Общинската администрация. Двамата споделиха за MediaNews, че са работили перфектно заедно по проекта, лошите зимни условия не са попречили на графика, срокът е спазен и са доволни от резултата.

След тях дойдоха официалните гости от Германия, водени от кмета Каменов, Председателят на Общинския съвет Румен Антов, управителят на "ВиК - Враца Ангел Престойски и екскметът на Враца и бивш социален министър Тотьо Младенов.

Сред гостите бяха още областният управител Момчил Младенов и съветникът на министър-председателя, Христина Христова, която прочете поздравителен адрес от името на Огнян Герджиков до кмета Калин Каменов, Сдружение "Чиста България" и Демонстрационния център на локални пречиствателни станции в Лайпциг, Германия.

Гостите от Германия споделиха задоволството си от сътрудничеството си с Община Враца.Шест немски фирми производители, са подарили по една своя станция за пречистване на отпадъчни води. Фирмите са “Лаузитцер Клертехник“, „утп - Умвелттехник“, „АТБ – Умвелттехнологиен - Порта Вестфамика“, „Бергманн Бетон+Абвасертехник“, „Делфик - Хамбург“, „Алес Клер“. Немските експерти запознаха присъстващите с модерното съоръжение и обясниха икономически изгодния му ефект.

Идеята за създаването на центъра във Враца е съвместна на Инге Тьобс от фирма „Алес Клер“, както и на Сдружение „Чиста България“, с председател адвокат Веселка Вачева. Центърът ще бъде използван за обучение и образование на различни аудитории от страната и чужбина. Възможните целеви групи са, както производители и доставчици на модулни пречиствателни станции за отпадъчни води, така и експерти по контрол, експлоатация и поддръжка на децентрализирани системи, университетите институциите и органите, изискващи одобрение на такъв тип системи.