© Радио Видин

Всички ветеринарни структури са приведени в готовност за реакция. Директорът на Областната ветеринарна служба д-р Адриян Данков посочи, че е засилен контролът върху мерките за биосигурност при отглеждането на дребни преживни животни. Подготвени са листовки, от които животновъдите да се запознаят както със симптоматиката, така и с мерките за противодействие на заболяването.

На територията на страната няма регистриран случай на заболяването, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните. В област Видин няма особено движение на влизащи животни, което определя и по-малък риск от разпространение на заболяването, увери председателят на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Сибила Георгиева.

Вирусът не е устойчив и хората не се заразяват с чума по дребните преживни животни, но заболяването води до сериозни икономически загуби за стопаните, посочиха от отдел „Здравеопазване на животните“. По данни от международния обмен, към момента в Румъния са регистрирани 200 000 заболели животни, а в Гърция - 10 000.