"То ще бъде възглавено от Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. След службата, около 11 часа, по традиция ще се запали корабното кандило, което е дарено на храма в далечното минало от видинския еснаф. Това е един важен момент, в който пред свети Николай с молитва за закрила и небесна помощ се възпалва това кандило."

Празничното литийно шествие тръгва от храма и ще е в посока към централния понтон на река Дунав, срещу Драматичния театър, уточни архимандрит Антим.

"То ще бъде предвождано от Градския духов оркестър, иконата на свети Николай, хоругви и много организации в града ще участват, даже и ученици. На бреговете на Дунав, при понтона, ще се извърши молебен, при който се потапя иконата на свети Николай от служителите на Гранична полиция в струите на река Дунав, ще се хвърлят седем венеца, като възпоменание за загиналите моряци и рибари и ще бъде осветено празнично ястие курбан в чест на свети Николай, за здраве и благополучие."

Шествието се възстановява след двугодишно прекъсване заради пандемията. Свети Николай Чудотворец е покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.