© БНР Видин

През пролетта на миналата година, когато заради пандемията затварят театрите, режисьорът Малин Маринов решава да сбъдне желание, което има от години:"Тази идея съм я имал още преди десетина години за "Лека нощ, деца", но ситуацията беше така удобна да взема да направя нещо. Всъщност това беше едно предизвикателство за мен и провокация, да седна сам пред компютъра с една книга в ръце, с един така най-обикновен микрофон за компютър- слушалки и да започна да чета приказки... Това е един вид домашен театър и аз така го възприемам. Аз съм израсъл с това нещо и ми липсва, но не да бъде подготвено, а ето сега, както сме се събрали и принципно се събират някакви приятели и решават да се забавляват."

Срещата с актьорите е през интернет платформи, а в публиката може да е всеки, обяснява режисьорът. Заглавието е "Приказки за малки и големи", което подсказва, че за приказките няма възраст.

Представленията са в отделна сграда за събития на регионалната библиотека във Видин. За съвместна инициатива с актьорите, разказва директорът Десислава Иванова:"С този домашен театър приказки, викторини, той подпомага емоционалното развитие, емоционалната интелигентност на децата."

Спектаклите на живо са два пъти седмично от 19.30ч. Могат да се видят във фейсбук на страницата "Културни срещи", а също и в yutube и zoom. Освен това всеки може да избере приказка или разказ, чиято драматизация желае да види, или пък да се включи на живо със свое предложение в домашния театър.

Източник: БНР Видин