© Община Видин

Изложбата е под наслов „Архитектурното наследство на Видин и областта“ и се осъществява със съдействието на Община Видин. Представени са близо 40 акварелни картини, които показват средновековния замък „Баба Вида“, реновираната Видинска синагога, катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, джамията на Осман Пазвантоглу, Стамбол капия и редица други.

Идеята на изложбата е да се провокира интереса към архитектурните паметници, сгради и ансамбли, които пренасят очарованието на отминали епохи, възпитават и поддържат чувство на принадлежност към средата, в която живеем. Всяка сграда има своя история и съдба, създадена от вдъхновението на дадена творческа личност, за която трябва да знаем и да почитаме, казва авторът за своите творби. Арх. Моллов сподели, че най-великото преживяване, което е изпитвал по отношение на монумент, е било при откриването на реновираната Видинска синагога.

© Община Видин

Арх. Белин Моллов е един от утвърдените художници-архитекти, с принос в съхраняването на архитектурната памет на България. Предпочитани обекти за изобразяване са знакови български къщи и места, както и известни архитектурни забележителности в Испания, Германия, Румъния, Гърция и други. Има 55-годишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие.

Експозицията в Културния център може да бъде разгледана до 15.05.2024 г.