Последни приготовления за зимата прави Петър от монтнаското село Благово. Тази година кандидатствал и бил одобрен за енергийна помощ от 546,95 лева, с която си купил дърва. „546 лева са около четири кубика и половина дърва по 120 лева. На мен ми стигат, зависи колко палиш“, заяви той.

Доволен е от помощта, защото иначе трябвало да се лиши от месечната си пенсия. „От всичко, трябва да спестиш, за да си вземеш дърва…помощ е, колкото и да е, но ние българите сме такива, че колкото и да ни дават, все ни е малко“, смята Петър.

Тази година условията за подпомагане са променени и така се улеснява достъпа до подкрепа на хора от уязвими групи.

„Условията за отпускане на целева помощ са за лица и семейства, които имат едно жилище, да не участват в търговски дружества, безработните лица да имат три месечна регистрация, както и през последните две години да нямат продажби или прехвърляне на имоти“, заяви Десислава Димитрова, директор дирекция „Социално подпомагане“ - Монтана.

По-малко откази за енергийна помощ, отчитат социалните служби. До момента в страната са подадени над 353 хиляди заявления като близо 280 хиляди вече са одобрени. „По-голяма част от отказите на лицата са за това, че имат повече от едно жилище. На друга част са им отказани помощи, защото лицата получават в едни месец с натрупване пенсии, които са вследствие на преосвидетелстване на лица с увреждания“, допълни Димитрова.

Вече одобрен и закупил дървата, Петър от Благово се надява на по-мека зима, за не се налага да купува още. „Ако е мека зимата, ще стигнат, ако ли не ще си купим. Не мога да преценя. До април мога да паля ако падне сняг“, обясни той.

Крайният срок за подаване на заявленията за отопление е 31 октомври.