© Община Мездра

„Връчването на званието „Почетен гражданин на община Мездра“ се превърна в традиция в месеца на Празниците на културата „Мездра-май, каза по време на церемонията Яна Нинова. Една признателност към всички онези, оставили частица от себе си тук, оставили следа в историята на общината ни. Нека не забравяме, че Мездра е отговорност, Мездра е кауза, Мездра е любов. С признателност към хората, допринесли за по-доброто бъдеще на Мездра, отдаваме почит към вас, новите ни почетни граждани!”

Художникът Евгени Кучков е удостоен със званието за неговите изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на община Мездра. „Тази награда е в памет на майка и татко, сподели Евгени Кучков. Това са хората, които създадоха две момчета и ги възпитаха в родолюбие и в труд. Аз не знам друго семейство да има двама сина - и двамата почетни граждани. Това е в тяхна памет!”.

Дългогодишният лекар хирург в МБАЛ - Мездра д-р Венцислав Анков е удостоен със званието за цялостен принос в здравеопазването. „Искам да благодаря на общинските съветници, на председателя на ОбС и на г-н кмета. Когато получавам тази награда, не мога да не се обърна към моите колеги в болницата, с които сме работили години, години наред за здравеопазването в общината. Благодаря ви!”.

Театралният режисьор Юли Пухалски получава високото отличие за изключителни му заслуги и особен принос в духовния и културен живот. „Искрено съм изненадан, че ми оказвате тази чест, дами и господа, не съм си го и помислял дори. Благодаря ви от цялото си сърцев и душа. Честит 24 май „на патерица. Честита награда на Георги Господинов и на всички нас - наградата „Букър“! Благодаря ви!”.

С новите трима, удостоени с отличията, почетните граждани на община Мездра стават общо 70.

© Община Мездра

На сесията бяха приети и годишните финансови отчети за 2022 на МБАЛ-Мездра, „Транс-Авто“ и „Мездра-Автотранспорт 2003“.

В дневния ред на заседанието беше определен представител от Общинския съвет за участие в управлението на проект „Грижа в дома“ по програма „Развитие на човешките ресурси“.

ОбС даде съгласие за извършване на процедура по изменение на кадастралната карта на землището на с. Дърманци. Местните депутати приеха изработката на подробни устройствени планове в две мездренски села. Те дадоха разрешение за строеж върху имот, общинска собственост, за изграждане на козирка, навес за линейки и паркинг.