Нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa бaтepии в Изтoчнa Eвpoпa - "Moнбaт", е входирал в община Враца инвестиционно намерение да открие завод за биполярни батерии в града. В завода се очаква да бъдат вложени около 42 милиона лева и да бъдат разкрити 150 работни места. "Moнбaт" е българска компания, която се търгува на Българска фондова борса и към момента има заводи в Монтана, Добрич, София, както и в чужбина.

Друго инвестиционно намерение е заявено и от производителя на каучукови изделия за автомобилната индустрия - "Теклас". Компанията планира да инвестира 30 милиона лева в завод във Враца, който да започне производство през юни 2020 г. Предвижда се първият етап от проекта да бъде завършен за 6 месеца, като начално ще бъдат открити 500 работни места с потенциал те да нараснат до 1000. "Теклас" е доставчик на водещи автомобилни концерни като GM, Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz, Renault и Tesla. Освен завода във Враца, компанията също планира да открие проектантско бюро в София, както и научноизследователски център в Кърджали.

През изминалата година дружеството „Ломини” ООД ивнестира 1.4 млн. лв. в произведствен цех във Враца, който разработва система за закрепване на камера върху предпазна каска с търговско наименование "Bubble". Освен център за нови индустриални инвестиции, Враца има потенциал да се превърне в IT хъб на Северозапада. От 2015 г. насам функционира обучителният център за програмисти на сдружение "Враца софтуер общество". Тази година сдружението стартира и иновативен проект за изграждане на споделено работно пространство във Враца. Проектът цели да събере ИТ общността във Враца физически на едно място. Към момента, в резултат на курсовете по програмиране на "Враца софтуер общество", 24 души работят като програмисти за три компании в северозападния град.

Източник :uspelite.bg