Днес трябваше да започне съдебен процес по граждански иск на Десислав Дамянов срещу Ивайло Йорданов. В съдебната зала ищецът не се появи. Неговият упълномощен представител и защитник адвокат Бончев поиска от съда да бъдат подменени двама от свидетелите. В залата беше братът на Десислав - Иван Дамянов, в качеството на свидетел.

Съдът, председателстван от съдия Росица Ангелова, не даде ход на делото, тъй като адвокатът на Десислав не се яви поради ангажимент по друго дело във Велико Търново. Насрочена беше дата за следващо заседание. Адвокат Бончев каза пред журналисти, че двамата братя Дамянови ще оттеглят исковите си молби, няма да имат финансови претенции и делата ще бъдат прекратени, ако Ивайло Йорданов им се извини за клеветите и обидете по техен адрес.

Припомняме, че през януари тази година след свада на улица в центъра на града и сбиване с двамата братя, почина 18-годишният ученик Тодор Йорданов. Докато срещу неговия брат Ивайло тръгват дела за клевета, процесът за смъртта на Тодор е в изходна позиция. В края на август материалите бяха върнати от съда на прокуратурата. Това стана след като бяха намерени нарушения на процесуалните правила и делото бе върнато за прецизиране на обвинението.

След няколко обрата, в крайна сметка то е за хулиганство, извършено с особен цинизъм. Тодор почина на 12 януари в центъра на Враца при сбиване с двамата братя. Веднага след трагедията Поничките бяха арестувани и обвинени в непредумишлено убийство.

Обществеността във Враца са разбунтува и излезе на неколкодневни протести срещу прокуратурата и обвинението беше променено в най-тежкото - предумишлено убийство по хулигански подбуди. Петорна съдебно-медицинска експертиза установи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той всъщност е имал сърдечно заболяване.