Едно регионално изложение не трябва да е дом на чужда продукция-категоричен беше кметът на Враца. Той заяви, че тази година няма да има сергии на търговци прекупвачи на трикотажно бельо, джапанки и „маркови” маратонки. Поканени са много занаятчии, грънчари, ковачи, бижутери, производители на млечни и месни продукти, все хора които създават уникална местна продукция.

Няма да звучат ориенталски ритми, акцентът на панаира ще бъде фолклорът. Сцената ще бъде стилизирана с фолклорни мотиви. Собствениците на заведения за храна и напитки също са се съгласили да въведат фолклорен елемент в обектите си. По интересен и атрактивен начин ще се предлага земеделска продукция от региона.

Културната програма на панаира почти изцяло ще бъде изпълнена от местни изпълнители. Ще пеят Драго от „Фамилия Тоника”, врачанинът Юри Крумов, Светлин Миланов, победител в тазгодишния "Пирин фолк". Берковската духова музика ще закрие панаирните дни на 18-ти септември. Откриването е поверено на Валя Балканска, признат изпълнител на автентичен фолклор от всички българи.

На 17-ти септември програмата ще бъде свързана с популяризирането на кулинарните традиции във врачанския край, което ще стане с помощта на Ути Бъчварв и с подкрепата на Министерството на земеделието, които ще предоставят 80 килограма пилешко месо. В огромен казан Ути ще приготви 500 порции пиле-лютика по врачански. За гозбата ще са необходими и 35 килограма чушки и подправки. Пет врачански жени в носии ще асистират на Ути и готовите порции ще бъдат раздадени на посетителите на панаира за дегустация. Самодейци от няколко читалища в общината всяка вечер ще правят кулинарни презентации на баници и местни ястия.

В рамките на панаира ще има и кауза. Тя ще бъде благотворителна и за целта ще бъдат поставени касички в които всеки желаещ ще може да пусне някаква сума, за да се наберат средства за ремонт на родилното отделение в болницата на Враца.

Кметът на Враца каза, че няма да успеят да променят изцяло визията на панаира тази година и някои неща няма да се харесат и на организаторите и на гражданите, но със сигурност се започва мисията за връщане на истинското, добро име на врачанския панаир.