След настоятелната молба на Светия синод на БПЦ изпълняващият длъжността министър-председател в оставка Томислав Дончев и министърът на транспорта в оставка Румен Желязков са разпоредили да бъде използван правителствения „Фалкон“ за тазгодишното пренасяне на благодатния огън от Ерусалим в България, което ще стане на Велика събота.

Основният аргумент на ръководството на БПЦ, което е убедило министрите, е, че всички православни държави ще изпратят специални самолети за целта, като е изявило готовност евентуално да заплати полета. Делегацията се води от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий придружен от свещеник от неговата епархия и от директор Емил Велинов.

Израелските власти са създали отлична организация, съобразена с противоепидемиологичните мерки, разказа още Емил Велинов. Благодатният огън ще бъде предаден на посланиците на православните страни, след което специален военен кортеж ще осигури възможно най-бързото придвижване на колите до летището на Тел Авив, където ще ги чакат самолетите с делегациите, изпратени да го отнесат в страните си. Техните членове трябва да представят сертификат, че са получили и двете имунизации плюс 24-часов тест, валиден до часа на кацането им в Израел. Въпреки това те няма да напускат самолетите.

Освен това за разлика от предишни години самите специални фенери, в които се пренася огънят, ще бъдат осигурени от израелските власти. Полетът от София до Ерусалим е около 3,5 часа. Нашият аероплан трябва да кацне на летище Тел Авив в 12 часа и най-късно в 16,30 ч да излети обратно за София. Многовековните данни показват, че благодатният огън се самозапалва обикновено между 14 и 15 часа на Велика събота.

Негово Преосвещенство епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, от своя страна съобщи, че огънят ще бъде посрещнат на летище София по-тържествено от миналата година поради отслабените противоепидемиологични мерки и веднага ще поеме към храмовете в страната, за да стигне до миряните в нощта на Възкресението Господне. В момента благодатният огън от миналия Великден се пази в олтарните кандила на храм „Света Неделя“ в София и в църквите на Драгалевския и Дивотинския манастир, като за целта в кандилата непрекъснато се долива елей.

Епископ Герасим потвърди също, че на Цветница няма да има особени допълнителни ограничения в празничните богослужения освен и сега съществуващите изисквания за спазване на дистанция, дезинфекция и задължителното носене на маски. Също така богомолците не бива да носят за освещаване в църквите върбови клонки. Такива ще бъдат раздавани от свещниците пред храмовете. Следваща седмица Светият синод ще даде своите указания относно празнуването на Великден.