монетата от 4-ти век
монетата от 4-ти век

Археологът Нарцис Торбов каза за MediaNews, че най-атрактивните находки при разкопаването на абсидата /помещението зад олтара/ на по-ранната църква, са бронзова фибула /накит/ използван като закопчалка за дреха и украса от 4-5-ти век и монета от 4-ти век. Те са безспорно доказателство за датирането на християнския храм през петото столетие - категоричен е доц. д-р Торбов.

фибулата
фибулата

Археолозите се надяват до края на месец август окончателно да намерят още археологически материали, които да дадат по-конкретна информация за периода от време, през който е изграден храма в рамките на петото столетие.

Екипът на обекта
Екипът на обекта

Под пода на притвора на по-късната църква /тази от 17 век/ археолозите са разкрили три гроба. Погребенията са извършени съобразно християнските обреди. Покойниците са положени по гръб, като главите им са в западна посока. По-конкретна информация за ще бъде почерпена след антропологически анализ. Вероятно в притвора са погребани монасите, обслужвали манастирската обител през седемнадесетото столетие – обясни археологът Александра Петрова.

разкритият некропол
разкритият некропол