От отдел „Връзки с обществеността” на Административния съд във Враца поясниха, че са оспорени и текстовете, които предвиждат възможност за отдаване под наем на еднолични търговци и физически лица без търг или конкурс на поземлени имоти частна общинска собственост, като необходими терени за срочни строителни дейности. ЗОС предвижда такава възможност единствено за търговски дружества, поради което според Окръжна прокуратура - Враца е налице противоречие с нормативен акт от по-висока степен.

Прокуратурата протестира и текстове от Наредбите за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, действащи в общините Мездра, Враца, Криводол, Роман и Бяла Слатина. Оспорени са разпоредбите, с които данъчнозадължените лица се освобождават от такса сметосъбиране и сметоизвозване, както и текстовете за условията и реда за осъществяване на стопанска дейност, приети в противоречие на материалните закони.

Протестирани са и текстове от Наредбите за записване, отписване и преместване в общински детски градини, които предвиждат депозит при постъпване в детската градина, с който се покрива последната месечна вноска. Според прокуратурата законът не предвижда събирането на депозитна такса като гаранция за неплащането на такава и препятства образованието при неплащане на такса, което е в противоречие с принципа на задължителност на предучилищното образование.

В депозираните протести е отправено искане към съда да обяви оспорените текстове за нищожни, поради липса на компетентност на органа или да ги отмени като незаконосъобразни, поради противоречие с материалните закони, уточни Мирослав Любомиров.