Препоръки и насоки по време на пожароопасния сезон и жътвената кампания, която тече в момента, даде гл. инспектор Дилян Йончев - началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Враца:

"Създадена е цялостна организация за обезпечаване на пожарната безопасност по време на кампанията. Всички организационно и технически мерки, които се изискват от нас като органи за пожарна безопасност и защита на населението, са изпълнени".

"Хората трябва да са особено бдителни при използването на огнени източници", подчерта гл. инспектор Йончев.

През периода се забранява изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи и използването на открити огнеизточници. Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра от тях. Не се разрешава извършване на ремонтни дейности по линейни обекти, преминаващи през и/или покрай житните площи.

гл. инспектор Дилян Йончев
гл. инспектор Дилян Йончев

При паленето на стърнища и други растителни остатъци, което е абсолютно забранено, изгарят всички органични съставки в повърхностния слой на почвата. Унищожават се микро и макроорганизми, които подпомагат почвообразуващия процес и са полезни за почвеното плодородие. Създават се условия за изгаряне на лесозащитни пояси, отделни дървета и храсти, а понякога и на цели горски масиви. В пожарите загиват и много птици и животни.

За неспазване изискванията на Наредбата се носи административно наказателна отговорност, съгласно Закон за Министерството на вътрешните работи. При забелязване на пожар незабавно се обадете на тел. 112.