Това заяви премиерът Николай Денков, който заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на Вовнномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски, направиха инспекция на химико-токсилогичната лаборатория в лечебното заведение. Именно там и на още две точки в София ще се закупят нови апарати, които да позволят бързото излизане на тестовете за наркотици, взимани от КАТ.

"ВМА е една изключително подредена структура, която много бързо може да се реорганизира. Тук има и едни от най-добрите специалисти в областта като проф. Атанасов, освен това в последните години са инвестирани над 2 милиона лева в лабораторията", подчерта министър-председателят.

Към момента проблемът със забавянето на пробите е значителен - натрупани към днешна дата са около 900.

"В първото ми изказване по тази тема говорих за февруари-март догодина, защото това изглеждаше реалистично. В момента говорим за много по-кратък срок", подчерта Денков на въпрос на News.bg, макар и неангажирайки се с конкретен времеви интервал, в който ще се забърза излизането на пробите.

Основният проблем не е даже и липсата на техника, а липсата на кадри. Такива обаче ще се подготвят във възможно най-бързи срокове.

"Не е толкова важно колко пари ще се вложат в апаратура, въпреки че и това е важно, трябва да обучим хора. Разговорите са в тази насока, да се увеличи щатът на ВМА в тази насока", каза на свой ред ген. Мутафчийски.

Лаборантите ще бъдат увеличени с по 6 човека, добави той, но отказа да коментира колко са въпросните специалисти към момента. А кадрите ще бъдат обучени само в рамките на около 2 месеца, което е максимално бързият срок за това.

Източник: news.bg