© Община Козлодуй

По традиция и през трите дни изложение-базар посрещаше посетители от сутринта до късна вечер. Повече от 50 занаятчии и художници пристигнаха в Козлодуй от: Сливен, Добрич, с. Малко Чочовени, Габрово, Враца, Етрополе, с. Остров, Плевен, с. Лехчево, Севлиево, Стара Загора, Троян, Ямбол, Казанлък, Видин, Силистра, с. Софрониево и разбира се – от община Козлодуй. Детската ферма бе голямата атракция за малчуганите и предостави възможност на децата да се запознаят с домашни животни и да се разходят с магаренце и каручка.

Първият фестивален ден стартира с дефиле, предвождано от гайдарска дружина от гр. София. Участниците в дефилето бяха деца и ученици от детските градини и училищата в община Козлодуй, самодейци от региона. Официално откриване на фестивала по традиция направи на сцената кметът на община Козлодуй: „Като кмет се гордея, че община Козлодуй за пети път е домакин на най-мащабното културно събитие в региона”, приветства присъстващите г-жа Маринела Николова. Под звуците на младежки духов оркестър при Народно читалище „Заря – 1911”, с. Бутан, на поляната се изви кръшно българско хоро, след което публиката се наслади на фолклорен концерт „Талантите на Северозапада”. Формация за огнено изкуство „Феникс” изпълниха красиво, огнено шоу, след което присъстващите бяха свидетели на част от магията на ритуала нестинарство. Музикалните изпълнения на българските певици Нелина и Галена зарадваха малки и големи по време на вечерната програма.

В рамките на втория фестивален ден, осем пенсионерски клуба от община Козлодуй представиха множество интересни домашни занаяти и традиции. Тази година специален гост на Фестивала бе познатата на всички Баба Дешка, която забавлява всички присъстващи с колоритните си коментари.

Проведе се и детски конкурс за фолклорна носия, в който деца до 18 години се състезаваха в две категории: „най-красива и най-гиздава автентична носия” и „най-артистично представяне на носия”.

Читалищата от община Козлодуй се включиха във фестивала и с работилници и ателиета за децата. Общински детски и младежки парламент бяха подготвили „Училище по танци”, в което желаещите имаха възможност да учат български народни хора.

В концертните програми взеха участие: народният певец Илия Луков, Весела Стамболиева и оркестър, Стоян Петков и формация „Български ритми”. В съботната вечер кулминация на празника бяха концертите на Цветелина Грахич и на балканската звезда Цеца Величкович и оркестър.

В неделния ден по традиция се състояха интересни и вълнуващи фермерски игри, в които се включиха пенсионерските клубове от община Козлодуй, над 60 деца и отборите на АЕЦ „Козлодуй”, ДП РАО и отбор граждани, който се сформира в последния момент. Победител в отборните игри стана отборът на Община Козлодуй и приятели.