От началото на годината в страната са регистрирани 458 случая на салмонелоза. За същия период през изминалата година са регистрирани 191 болни. Бум на гастроентерити и ентероколити също така отчитат лекарите. Близо 5000 случая са регистрирани от началото на годината. За същия период на миналата е имало 3373 случая. Тази година има доста случаи на ротавирусен гастроентерит и на дизентерия.
Основната причина за развитие на салмонелата е недобре обработената термично храна или неправилното й съхраняване в жегата. Ако тя се държи на стайна или висока температура, рискуваме микробите да се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма да има риск за здравето. Не оставяйте яденето извън хладилник, защото в жегите след около 4 часа в него се развият болестотворни микроорганизми. Ако сте на почивка, пийте само преварена или бутилирана вода и избягвайте ресторанти със съмнителна хигиена, съветват още лекарите.
Около шест часа след консумацията на заразена храна се появяват първите симптоми на салмонелозата. При хранителна интоксикация са налице температура, втрисане, гадене, повръщане и диария. Стига се до бърза дехидратация. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които предизвикват диария, болки в корема и интоксикация на организма. При контакт с повърхности и предмети, които са заразени, инкубационният период е по-дълъг – около седмица, и по-късно могат да се развият симптомите, пише Телеграф.
При салмонелата рисковите групи са малките деца, възрастните хора с диабет, хипертония, бъбречни проблеми, както и трансплантираните и онкоболните.