По традиция зрелостниците се събраха в двора на гимназията. Пременени в елегантни рокли и костюми, младите хора бяха като принцове и принцеси. За да уважат техния празник и да споделят радостта, бяха дошли роднини и приятели.

Директорът на гимназията – Мариела Горанова, пожела на всички абитуриенти да бъдат здрави и успешни.

След традиционните снимки с близките, както и пред лика на патрона на училището - Иван Вазов, дефилето на абитуриентите потегли към центъра на града. Начело на шествието бяха мотористите от мото-клуба „Кан Аспарух“ в Мездра, следвани от девойки, носещи трансперант с името на училището.

Като благодарност за поканата да се включат в празника, мотористите подариха на директора на училището – Мариела Горанова, дървена плоча с логото на клуба.

Абитуриентите преминаха по площад "България", където ги очакваше музикална програма. Приветствие към зрелостниците направи кметът на Мездра Иван Аспарухов.

„Винаги, където и да отидете, каквото и да учите, в който и край по света да се намирате, знайте, че тук ще ви очакват вашите родители и един прекрасен град, какъвто е нашият град Мездра. На добър час, скъпи съграждани!“

С благодарност към учителите се обърна Юлита Николова – майка на дванайсетокласник: „На вас, скъпи учители, те дължат смелостта си. Вие ги напътствахте с усмивка и разум. Показахте, че за да успеят, трябва да се борят. Ние, родителите, Ви благодарим за търпението, с което ги учихте, че животът е път, има ли път, има и цел.“

Музикален поздрав отправиха Елизабет Виталиева, с изпълнението на песента „На купон“ и танцов ансамбъл „Мездра“.

След тържествената церемония, абитуриентите продължиха своето дефиле към ресторанта, в който отпразнуваха своя абитуриентски бал.