© Христо Касабов, БТА

През 2024 г. то ще се проведе за осми път през юни и юли, като ще обхване над 5000 населени места в България, съобщи експертът по вида от БДЗП Свилен Чешмеджиев. Той посочи, че през юни и юли ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. В инициативата могат да се включат всички желаещи, като записват наблюденията си в мобилното приложение SmartBirds, обясни Чешмеджиев.

По думите му освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Сред най-сериозните от тях, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове, обясни експертът от БДЗП.

По тези причини БДЗП започва и дарителска кампания, посветена на проучването и опазването на вида, посочи Чешмеджиев. Той обясни, че част от инициативите, за които се събират дарения са организиране на преброяването, закупуване на предаватели за проучване на придвижванията и миграцията, закупуване на пасища в Югоизточна България, важни за щъркелите по време на прелета и гнездовия период и други.

Заедно с началото на кампанията "Годината на белия щъркел" от БДЗП обявиха и старта на на излъчването на живо от гнездата на двете щъркелови семейства в село Ярлово, които могат да бъдат наблюдавани в YouTube канала на БДЗП.

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда, посочи Чешмеджиев. Той изрази надежда, че има покачване на броя гнездящи бели щъркели в България, като представи данни от последното преброяване, което се е извършило през 2014 г. Тогава са установени 5825 двойки, което е с 21% повече спрямо преброяването през 2004 г.

По данни от БДЗП представени от Чешмеджиев областта с най-много щъркелови гнезда е Пловдив, където има 667 гнезда, следвана от Област Хасково с 663 гнезда и Софийска област с 450 гнезда. По думите на експерта там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.