Процедурата се реализира по Програма “Околна среда” 2021-2027 г. и чрез нея ще се осигурят средства за необходимите съдове, техника и инсталации, за да се събира разделно цялото количество хранителни и градински биоотпадъци, които се събират чрез общинските системи за смесено събиране на битови отпадъци, допълниха от там.

Конкретни бенефициенти по процедурата са общо 78 общини от 14 РСУО. Крайният срок за кандидатстване е 5 януари 2025 г., като критериите за оценка на проектните предложения са разделени в две групи – за административно съответствие и допустимост и оценка за качество.

Бюджетът на процедурата е над 145 млн. лв. Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ (БФП) за 1 тон разделно събрани и рециклирани биоразградими битови отпадъци при изграждане на инсталация за компостиране е до 807 лв. на тон без данък добавена стойност (ДДС). Максималната стойност на БФП за 1 тон разделно събрани и рециклирани биоразградими битови отпадъци при надграждане с подобряване и модернизиране на технологията на съществуващи общински инсталации за компостиране е до 551 лв. на тон без ДДС.

Съфинансирането от страна на бенефициентите е задължително и е в размер на минимум 20% от общия размер на допустимите разходи по проекта, уточниха от ОИЦ.