Скенерът е мобилен, поддържа различни формати, разполага с камера 16 Mpx е и с резолюция 4608 x 3456. Той притежава допълнително осветление, което прави образа по-ясен. Скенерът ще бъде полезен при сканирането на документи и книги от фонда на Библиотеката, като електронният формат ще позволи на повече хора да имат достъп до тях, сподели директорката на регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова

„Преди време говорих с двама видинчани, които живеят в чужбина – Кристиан и Красимир. С тях обсъждахме различни идеи с какво можем да бъдем полезни на родния ни град. И Кристиан предложи да спонсорира закупуването на скенера за книги“, сподели Едуард.

Той разказа, че идеята на Кристиан за закупуването на скенера дошла при едно от посещенията му във Видин, когато искал да прочете книга, написана от негов приятел. Но, за съжаление, било останало само едно копие.

„Така се роди идеята, останалото беше въпрос на логистика. Скенерът се поръча от Красимир, който е в Лондон, и пристигна тук. Аз се свързах с директорката на библиотеката Десислава Иванова. Надяваме се този скенер да бъде полезен за българите по целия свят“, поясни Едуард Тодоров. Той изказа благодарност на Кристиан, че спонсорирал закупуването на скенера, на Красимир, който организирал закупуването и доставката му.

От своя страна директорката на РГ „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова изказа огромни благодарности на тримата. Тя обясни, че новият скенер ще е много полезен за Библиотеката, особено във време, когато ни карат да ограничаваме личните контакти, тъй като вече ще могат да сканират, да дигитализират копия от документи, части от книги, които да изпращат на читателите по електронен път.

„Скенерът ще ни послужи и в ателието по малка реставрация и превантивна консервация, което скоро планираме да открием, ще обновяваме стари книги, които след това ще можем и да дигитализираме. Разбира се, ще започнем с книгите и вестниците от Видинския край“, каза директорката.

Източник: monitor.bg