© радио Видин

"Видин за трета поредна година е домакин на престижното спортно събитие Рън Видин, част от веригата Рън България, което тази година е посветено на 100 години българска лека атлетика. Лекоатлетическото състезание включва: детска лека атлетика, лекоатлетически турнир "Дортикум", А1 Атлетика за младежи и най-значимото събитие е масовият пробег на 6-километрова дистанция, чийто маршрут преминава покрай едни от най-големите исторически забележителности в старопрестолния ни Видин и 1330 метра къса дистанция", обясни заместник-кметът Борислава Борисова.

В четирите състезания се очаква де се включат рекорден брой участници, допълни Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика:

"Утре в 10 часа в парка правим поредното занимание Детска атлетика с деца от видинските училища от 1 до 5 клас. Целта е да популяризираме активния начин на живот, да откъснем децата от телефони и компютри. На 12 април правим поредният турнир А1 Атлетика за младежи. Това е верига за малко по-големи деца, които са картотекирани във федерацията. В реновираната лекоатлетическа зала до стадиона има прекрасни условия. Над 40 деца от цялата страна чакаме, които са вече подготвени за състезания. На следващия ден, в събота, е турнир "Дортикум" с рекордно участие - над 200 деца от 15 клуба от цялата страна, от 3 страни - Румъния, Сърбия и България. Десертът и най-мащабното събитие е Видин Рън в неделя, 14 април, от 10 часа. Видин е един от най-красивите градове в България и затова винаги с удоволствие идваме тук. Във връзка със 100-годишнината на българската атлетика ще дойде и новият президент на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев. Ще дойде още в събота за турнира "Дортикум", а после ще се включи и в състезанието Видин Рън на късата дистанция. Тази година има заявки за участие дори от Китай."

Състезатели от четири континента ще участват в Рън Видин тази неделя, каза Мирослав Радуканов, главен треньор на видинския клуб "Радуканови":

"Ще има сватба между българин и американка във Видин в неделя и около 30 човека американци ще има гости. Някои от тях сме ги убедили да участват и в Рън-а. Географията на състезанието се разширява - Америка, Азия, Африка, Европа. Тази година на Рън Видин ще бъде рекордна бройката на участниците."

Утрешното състезание по лека атлетика за видинските деца започва в 10:00 часа в Крайдунавския парк. Атлетика за младежи А1 и международният турнир "Дортикум" ще бъдат в закритата лекоатлетическа писта в петък и събота, а Рън Видин е в неделя от 10 часа, стартът е пред Община Видин.