Община Белоградчик ще получи 380 485 лева за изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация на системи за външно изкуствено осветление на шест населени места в община Белоградчик“.

Община Ружинци ще реализира проект "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, реконструкция и модернизация на система за улично осветление на населените места в община Ружинци с. Ружинци, с. Дреновец, с. Плешивец, с. Гюргич, с. Дражинци, с. Динково, с. Черно поле, с. Тополовец, с. Бяло поле, с. Роглец" с финансиране в размер на 1 039 621 лева.

Срокът за изпълнение е до 15 месеца след подписване на договорите за финансиране. С изпълнението на проектите следва да се постигне минимум 30% спестяване на електроенергия. Ще бъде подпомогнат и процесът по намаляване на емисиите и подобряване на енергийното управление, както и разработването на различни концепции и внедряването на нови технологии в системите за улично осветление.

През април община Видин започна реализацията на дейности за повишаване ефективността на уличното осветление и намаляване годишните разходи за електрическа енергия. Те се осъществяват по проект „Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление на обособена част от град Видин“, финансиран също по НПВУ. Предвидена е подмяна на 928 осветителни тела с нови енергоспестяващи такива и 48 електрически табла в град Видин, както и въвеждане на съвременна система за управление и защита на улично осветление.

С реализирането на двата проекта ще бъде завършена цялостната подмяна на уличното осветление на територията на град Видин. В капиталовата програма за тази година е предвидена и подмяната на стари натриеви лампи с нови, с LED технология, в 19 населени места, уточняват от общинската администрация във Видин.