В периода от 15 до 30 април на площад "Христо Ботев" ще се проведе станалият традиционен Великденски базар, в който ще участват местни търговци на великденска украса, майстори на ръчно изработени сувенири, различни видове бои за яйца, както и великденска декорация за празничната трапезата. С почти 100 декоративни яйца ще бъде украсено голямо дърво, разположено в началото на булевард "Никола Войводов". В рамките на централната пешеходна зона ще бъдат поставени изрисувани яйца с височина от един метър. Великденско дърво ще бъде украсено и във всеки двор на детските градини в града.

Тази година едни от най-красивите пролетни празници - Лазаровден и Цветница, съвпадат с провеждането на XIII Международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет". С лазарски песни и танци на 20 април (събота) от 11:00 часа на площад "Христо Ботев" ще започне първият концерт от фестивала, а на Цветница, 21 април (неделя) в 10:30 часа цветно дефиле от танцьори ще премине от паметника на Св. Софроний Врачански до площад „Христо Ботев”, където от 11:00 часа гражданите и гостите на Враца ще могат да видят изпълненията на танцови състави от Албания, Молдова и България.

По традиция Община Враца кани всички жители и гости на града заедно да отбележат Великденските празници. Те ще започнат с фолклорното надпяване "С песен по Великден", което ще се проведе на Велики четвъртък, 25 април, от 10:00 часа в Етнографско-възрожденския комплекс, където ще могат да се чуят Великденски песни и всеки да се включи в шаренето на перашки.

На Великден, 28 април, в 11:00 часа на пл. „Христо Ботев” празниците ще започнат с концерт на Духовия оркестър при НЧ "Развитие 1869".

С празничния възглас "Христос воскресе" ще поздрави гражданите и гостите на града Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий. Поздрав към присъстващите ще поднесе и кметът на Враца Калин Каменов. В празника със стихчета и песни ще се включат възпитаниците на Детска градина "Европейчета". Празникът ще продължи с концерт на популярния народния певец Светлин Миланов.