Пред паметника на Св. Климент българи от Македония и България поднесоха венци и цветя. Проведена бе среща с директора и учениците от Охридската гимназия "Св. Климент“, на които гостите от България подариха много книги и стилизирани пана с глаголически текстове. Посетен беше и офисът на Сдружението за македоно-българско приятелство в Охрид, където секретарят Кръсте Ристески запозна гостите с дейността на дружеството.

В университета на гр. Корча, Албания се проведе Международна кръгла маса "Свети Климент Охридски и неговото време”. Пред пълна аудитория 14 учени от България, Албания и Македония представиха своите доклади. Приветствия поднесоха домакинът на събитието проф. Герги Пендавини, декан на Филологическия факултет, посланикът на България в Тирана Димитър Арнаудов, Красимир Богданов, председател на групата за приятелство България - Албания в Народното събрание и доц. Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт.

Една от важните срещи на депутатите бе с ръководствата на двете български организации в Албания - "Просперитет Голо бърдо“ с председател Хаджи Пируши и за Албано-Българско приятелство с председател Димитър Пандовски. Изразено беше задоволство от активната им работа през последната година - откриване на три образователни центъра по български език в Тирана, Корча и село Билища, изграждането на православен храм в село Стеблево, побратимяване на албански с български градове, десетки културни и образователни прояви. Гостите се увериха в свършеното на място, като посетиха курса по български език в Корча и разговаряха с децата.

Особено трогателно беше поклонението на гроба на великия български цар Самуил, намерил вечен покой на остров Св. Ахил в Преспанското езеро. В българската патриаршеската църква от края на X - началото на XI век момчетата от НГДЕК изпяха тропар за славата и спасението на православния български народ. В земите на днешна Северна Гърция, в Берския манастир "Св. Йоан Предтеча", се намира и една от най-големите православни български светини - главата на Св. Климент. Присъстващите запалиха свещ, а хорът изпълни песнопения за светеца.

Спомен за войводите на ВМРО и ръководители на Костурския революционен район Васил Чекаларов, Пандо Кляшев и Лазар Поптрайков предизвика преминаването през родните им села Смърдеш и Дъмбени. За съжаление, днес за българщината в този край напомнят само потъналите в бурени и разруха къщи на някогашни многолюдни български фамилии.